Helgen som gått och veckan som kommer

Helgen som gått har varit en riktig myshelg. I lördags skulle vi egentligen träffat våra ständiga vapendragare Jessica, Marre och Elias för julfika och pulkaåkning men Viggo är fortfarande jätteförkyld så vi ställde in. Det är lite svårt att hindra grabbarna från att pussas och leka med samma leksaker och det vore ju väldigt onödigt om de skulle bli sjuka (igen) så här nära jul. Istället passade vi på att göra den sista julklappsshoppingen på Frölunda torg. En morbror/bror och en pappa/sambo/favoritkille inhandlades det julklappar till men innehållet är väldigt hemligt än. Passade även på att slå in julklapparna och jösses vilken tid det tog. Vi är ju några stycken i min och Martins släkter och även fast alla bara kommer att få EN klapp var är vi vips uppe 12 klappar bara där. Sen ska Viggo få några fler och det är 5-6 till. Sen till råga på allt har vi ju några (Viggo, pappa/morfar och moster Linn) som även passar på att FYLLA ÅR mitt uppe i alltihopa, puh! Fyra rullar papper och tusen meter snöre gick åt tror jag. Men nu finns en hel Ikea kasse med fina klappar hemma hos oss och bara väntar på att få åka upp till Dalarna.


Igår var vi till Alingsås och firade lilla julafton. Björn och Ida kom också för att fira med oss. Farmor, den duktiga kockan, hade gjort brakmiddag. Till förrätt blev det hennes kanongoda krustader med räkfyllning samt en liten laxkanapé. Huvudrätt slog de på stort och hade tillagat en hel kalkon med alla klassika tillbehör inklusive hemgjord svartvinbärsgele. Efterrätt: Vit chokladpannacotta. Mätta var bara förnamnet. Sedan hade vi julklappsutdelning. Viggo var tyvärr inte på sitt bästa solskenshumör då han är jätteförkyld och hade sovit alldeles för lite så klappöppningen fick pappa sköta. Han var minimalt intresserad av paketen och lekte hellre med de andra leksakerna. Iallafall fick han en jättehög med grejer, tack farmor och farfar och Björn och Ida för alla fina saker! Kan meddela att han imorse lekte desto mer med alla saker. Maraccasen och duplot var en riktig höjdare!


Imorgon ska vi fira moster Linn som fyller halvvägs till femtio innan vi på onsdag sätter kosan mot Dalarna och tjocka släkten. Jag jobbar halvdag på onsdag men sen åker vi. Det ska bli supermysigt att komma upp och fira jul hemma. De senaste två jularna har vi varit hos Martins föräldrar och förra julen känns det som vi hoppade över. Hela julhelgen gick åt till att koncentrera oss på att INTE få barn. Men nu blir det desto roligare! Snart kommer vi!


På sjukfronten!

De senaste dagarna har vi legat på sjukfronten där hemma. I tisdags ringde Martin mig när de var på väg från öppna förskolan. Viggo hade frivilligt lagt sig ner på golvet på öppna förskolan och somnat! Kors i taket, Viggo brukar i vanliga fall bli något alldeles enormt speedad när han får träffa andra barn, så att lägga sig ner och vila är verkligen inte likt honom. När de sedan kom hem hade han sovit ytterligare två timmar i Martins famn. När han vaknade var han jättevarm och när jag kom hem hade han mycket riktigt 39 graders feber. De senaste två dagarna har jag därför suttit hemma och jobbat mellan varven. Han har varit väldigt mammig så jag har haft ett barn på ena armen och jobbat med den andra. Som tur är har de senaste dagarna varit ganska lugna på jobbet så det har fungerat bra ändå. Det känns som ett väldigt stort previlegium att ha ett sådant jobb som fungerar lika bra även fast man inte är på plats på kontoret. Att kunnat jobba hemifrån de här dagarna har varit väldigt skönt. Jag tror att Viggo tyckt det varit skönt att mamma varit hemma när han varit sjuk, för att inte tala om Martin som fått lite avlastning då inget har varit bra nog åt unge herr Sjörs.


Imorgon ska jag på tjejmiddag hos Linn. Hon fyller ju år nästa vecka och ska ha födelsedagsmiddag med sina Göteborgsvänner i morgon och då blev syrran också inbjuden, kul! På söndag är det dags att fira lilla julafton hos farmor och farfar + Björn och Ida. Det ska delas ut julklappar, ätas kalkon och drickas julmust, mysigt! Bara att hoppas att lilleman kryar på sig helt tills dess. När jag gick till jobbet imorse hade han inte någon feber men han var däremot jättesnorig och hade en hemsk hosta, stackarn!


Sova hela natten? Ja, men bara om pappa håller handen.

Sova hela natten? Ja men bara om pappa håller handen.

De senaste två nätterna har Viggo sovit i sin säng hela natten. So far so good. Men bara för att Martin legat på en madrass bredvid, pallat upp sin arm på en kudde och hållt Viggo i handen. Hela natten. Visserligen har Viggo också sovit hela natten men stackars Martin har varit lite mer värkbruten om man säger så. Att ha handen i en onaturlig ställning in genom spjälorna i spjälsängen en hel natt sätter liksom sina spår. Jag tror att Viggo kommit in i någon slags separationsångest fas. Bara någon av oss går på toaletten och stänger dörren blir han jätteledsen och stora tårar trillar nästan direkt. Likaså om Martin och Viggo ska åka bil själva utan mig. Eftersom vi har bilstolen bak blir Viggo själv i baksätet och det är inte populärt. Sist de åkte hem från Alingsås fick Martin lov att ha en hand bakåt och hålla Viggo i handen halva vägen. Inte speciellt bra kanske men vad gör man då han skriker och storgråter och inte ens "Fruktsallad"-skivan (den barnskiva som alltid fungerar i alla lägen annars).


"Fruktsallad" skivan ja. Den kräver ett kapitel för sig. "Fruktsallad" har tillhört morbror Daniel från början. Han fick den i sex eller sju års present av vår moster Britta i mitten av 90-talet. Redan då var den galet bra tyckte Daniel. I våras när vi var hemma åkte denna skiva fram igen och Daniel skänkte den med varm hand till sin systerson. Skivan är gjord av Dan och Gullan Bornemark (de smått legendariska barnviseförfattarna, ni kommer väl ihåg "Min ponny", "Är du vaken Lars" eller "Sudda sudda" från er egen barndom?). På denna skiva handlar visorna om "Mango Tango", "Grön äppel och röd äppel", "Halvar Hallon", "Ananasjazz" m.m. och Viggo fullkomligt ÄLSKAR den här skivan. Vi har den i bilen och det spelar ingen roll hur ledsen/arg/otålig han är. Sätts skivan på börjar han sparka med benen, ett stort leende åker på och han blir tyst. Vid det här laget har vi hunnit lyssna på den här skiva några tusen gånger. Vi har provat andra barnskivor men de har långt ifrån samma effekt. "Fruktsallad" ska det vara om herr Sjörs från bestämma, sen får mamman och pappan stå ut med skavsår i öronen. För den är ju helt enkelt bäst!


Oh my god

Oh my god vilken natt. Viggo har varit vaken mellan 12 och halv 3. Självklart ville han ha välling men Martin, min fantastiska kille (här ville jag skriva "man" men...;)), tog striden med en envis Viggo. Halv 3 vann Martin striden och Viggo somnade om utan välling. Tror även att han haft lite ont i magen vilket kan förklara saken med... Men ändå, jisses!

Walking Viggo

Viggo går! Japp nu har vi en lite kille som går hemma. Än är det lite vingligt men han går! Han kan ta sig över hela vardagsrumsgolvet själv med händerna i luften, han är så duktig! Men ska han fort fram kryper han fortfarande. Det går liksom fortast plus att man ser alla små smulor mycket lättare. För vi har ju även en privat lite dammsugare där hemma. Tycker att vi torkar och torkar och dammsuger och dammsuger där hemma men ändå hittar han mikroskopiska smulor eller dammtussar eller hårstrån som glatt åker in i munnen. Det gäller att vara med för rätt som det är sitter han och mumsar på något lagom trevligt. Toalettpappersbitar är det värsta tycker jag. Jag har lite fobi för blött toalettpapper och att gräva ut sådant ur mummen på Viggo är bland det äckligaste jag vet just nu. Då byter jag hellre sju bajsblöjor på raken.

I lördags var vi ju som sagt till ett snöigt Skövde och hälsade på Björn och Ida. Innan Skövde tog vi ett depåstopp i Falköping och fikade med familjen Nilsson-Berg. Väldigt trevligt, Viggo och Moa lekte bra tillsammans. När Viggo såg Moas rum med alla nya leksaker satte han kurs dit direkt och satt sen där länge och väl och lekte med hennes saker. Kul! I Skövde och Falköping var det väldigt mycket snö, Ida och Björns innergård hade vallar som var säkert 1 meter höga. Det vart lite julklappsshopping i Skövde och en lunch på mitt och Martins gamla favorit hak "Mango's", de har fortfarande väldigt god mat där! Efter lunch gick vi hem till Björn och Ida och lekte och fikade. Tror att de vart ganska trötta av att umgås med en liten kille med fart i hela dagen. På vägen hem snöade det något alldeles gräsligt! Det var knappt vi såg vägen mellan Skövde och Skara, läskigt, men det gick bra. Bilen fungerade utmärkt och Martin är en väldigt bra chaufför.

I söndags skulle vi få lek och fika besök av Arvid, Lars och Ebba. Tyvärr blev de var insnöade i Onsala och kunde inte ta sig ut! Natten mellan lördag och söndag föll det ungefär 1 dm här och det kan jämföras med att det skulle falla 1 meter i Dalarna. De har liksom inte lika stor snörutin här nere som hemma... Istället tog vi en fika med moster Linn. Hon bjöd på nybakta lussebullar och pepparkakor, mums!

Ikväll skulle vi gått på "Jul på Liseberg" tillsammans med Elias, Jessica och Marre. Men vi fick ställa in, Elias är sjuk och Liseberg är stängt idag. Otur! På fredag ska Viggo sova hos farmor och farfar igen. Mamman och pappan ska ut på galej med mammans jobb så då får barnet sova borta. Det är julbord som står på schemat, ska bli kul!


Freeedag!

Japp så var det fredag igen och slutet på jobbveckan. Denna vecka har tyvärr gått i sjukdomens tecken där hemma. Viggo har varit superförkyld och hostig och Martin lika så. Nu är de tack och lov bättre båda två men det har varit lite kämpigt. Jag har klarat mig denna gång, antar att jag redan hade någon slags motståndskraft just mot denna barnförkylning. Idag har Martin och Viggo åkt ut till farmor och farfar på Brattön, bara för att få lite miljöombyte. Förstår att de klättrar lite på väggarna efter en vecka hemma och dessutom har de inte kunnat gå ut pga. kylan. Den här veckan har det pendlat mellan sju och fjorton minusgrader här i Göteborg. Fast det har känts betydligt kallare eftersom det har blåst mycket. I onsdags passade jag därför på att investera i en ny mössa, den är i ull och angora och är underbart varm och skön att ha på huvudet. Viggo fick under samma shoppingtur ett par mockasiner att ha på fötterna på mornarna. Hans små fötter är som små isklumpar annars.

I morgon ska vi åka norrut till Falköping och Skövde. Vi har ju fortfarande inte varit och hälsat på farbror Björn och Ida i deras nya lägenhet men i morgon är det dags. Fast först ska vi göra ett stopp i Falköping och hälsa på Moa, pappa Marcus och mamma Johanna. Det ska bli trevligt. De har tydligen över en meter snö i Skövde trakten så vi får köra försiktigt. Sen på söndag får vi besök av familjen Falk- von Koch från Onsala. Det ska bli skoj att visa dem hur vi bor. Jag har bakat lussekatter så det får allt bli lite julfika. Arvid och Viggo är ju ganska precis lika gamla men ändå inte (Arvid är född 27/12). Får se om de kan leka lite ihop, det gick bra förra gången iallafall. En fullspäckad, trevlig helg med andra ord!

Viggo har för övrigt blivit en riktig snackis där hemma. Det pratas och pratas i olika tonlägen och med olika miner. Det märks att han berättar saker för oss. Ett nytt ord är "Maati". Vet inte om han hört att jag säger "Martin" ibland eller om han syftar på "mat" eller om det helt enkelt betyder något allmänt. Annars är det mycket "e dä", "mamma", "eii". "Pappa" verkar han ha glömt bort just nu. Fast det är ändå pappa som är favoriten där hemma, han ska gärna följa med pappa överallt (t.o.m. in på toa) och sitta nära pappa i soffan osv. Fast det är bara med mamma som han kan sitta stilla i knät och mysa eller ligga nära, nära på natten.

Ps. tittade på julkalendern igår och Viggo var som klistrad. Speciellt efter själva julkalendern när det är lucköppning, då stod han vid tv-bänken med stora ögon.


Lång gång!

Ska bara meddela att Viggo idag på morgonen gick från vardagsrumsbordet ända bort till spisen helt själv! Han är en modig kille som vågar sig på sådana saker. Till julafton kommer han garanterat att gå själv!

RSS 2.0