Att protestgråta

Viggo skulle kunna platsa i en reklamfilm för orättvist behandlade barn. För å vilka tårar han kan fälla. Krokodiltårar det vill säga. I dag har han protestgråtit hela vägen mellan Göteborg och Alingsås. 40 minuter enkel väg. Martin och Viggo lämnade mig på jobbet strax före tolv (nej, jag var inte superförsenad, vi har börjat jobba lite skift). När jag hoppar ur bilen börjar Viggo sitt vanliga "ehhhhh" som sedan alltid eskaleras till "EHHHHHH". Jag hoppar ur bilen och ger samtidigt instruktioner till Martin att snarart möjligt sätta på "Fruktsallad" skivan. Tjena att det hjälpte när han fick lov att sitta SJÄLV bak i bilen samtidigt som hans mamma gick till jobbet. Protestgråten börjar. Tjugo minuter senare ringer Martin från bilen och då protestgrät han fortfarande. Plutten! Han har nog världens starkaste vilja. Fast det kan ju vara bra med. När han t.ex. sitter i fredsförhandlingar med Israel på ett flashigt kontor i New York och har jättemycket betalt då kommer alla göra som han vill eftersom de inte vill höra hans "EHHHH". Ok, där svävade hans mamma iväg lite grann men tänk om! Då är det ju jättebra att ha så där stark vilja!

Hus.Hus.Hus. Måste känna lite på ordet. Hus. Husägare. Husägarinna. "Vi bor i hus". Våra husdrömmar har börjat bli lite verkliga, i helgen åkte vi och tittade på ett radhus. Inget vi egenligen var intresserade av men nånstans måste man ju börja. Och tänk, det var ingen som tittade på oss och undrade vad vi gjorde där! För vi känner oss lite löjliga när vi ska göra såna där saker. Känns ungefär som om mäklaren när som helst ska hoppa fram bakom ett hörn i sin välstrukna kostym och säga "haha, VAD gör ni här, NI kan ju INTE kolla på hus, ni är ju ALLDELES för SMÅ!". Puh, det är tur att ingen kommit på oss än. Efter visningen fick vi lov att "av-vuxen-fiera" oss. Vi köpte lördagsgodis. Och lyssnade på ungdomlig musik i bilen. Nästa helg väntar ytterligare ett hus att tittas på. Radhus igen. Hoppas att mäklaren inte avslöjar oss.


Och vad gör vi nu..?

I natt har Viggo sovit hos farmor och farfar igen eftersom det är jobbonsdag idag. Rasande skönt att få sova en hel natt även fast mammans kropp inte förstår vad som händer när man får sova ostört och reagerar med att var superseg på dagen. Aja, det finns större problem. Igår efter jobbet blev jag hämtad av Martin och sen åkte vi och lyxhandlade på Ica. (Lyxhandla=totalt onödiga inköp av extradyra lyxlivsmedel som aldrig skulle hamna i korgen en vanlig handling). Fast måste erkänna att vi blir helt ur gängorna när Viggo inte är med. Att slarva med maten är det första vi gör. Hittills har vi aldrig ätit lagad mat en tisdagskväll när Viggo varit borta. Vi har ätit mackor, varma mackor, toast, färdiggrillad kyckling, thai och sushi de tisdagar han varit borta. Aja, det är tur att han inte sover borta oftare. Så vad gjorde Viggos mamma och pappa mer då när han var hos farmor och farfar? Vi vek tvätt, sopade upp sand i hallen, tog ut små duplobitar ur skorna i hallen, vattnade blommorna och rensade lite i garderoberna. Och när vi gjort allt det där tråkiga gick vi runt som små yra höns i lägenheten och undrade vad i all sin dar vi gjorde innan Viggo kom. Slappade vi bara i soffan varje kväll? Eller hade vi nån superrolig fritidsaktivitet som vi glömt bort? Vi kanske utövade nån extraordinär sport? Var vi mästare på brödbakning/matlagning/tårtbyggen? Nej, inget sånt. Som tur var ringde Linn över oss så vi fick komma dit och äta lite glass, titta på fotboll och prata om vuxna grejer. Räddade!

 


Lördag hemma hos familjen Gustafsson-Sjörs

05.44. 05.44 lördag morgon bestämde sig unge herr Sjörs att det var hög tid att gå upp. Utan ett ord till vare sig sin mamma eller pappa hasade han sig ur sängen och sprang ut till sin leksakskorg i vardagsrummet. Men det är tur att hans mamma har utvecklat något slags super-hörsel-känsel-sinne för jag vaknade när satte sig upp. Inte allt för pigg på att gå upp denna okristligt tidiga timma. För så klart var det "min" morgon denna morgon. En pigg Viggo och en trööött mamma satt sen och tittade på Teletubbies kl. 06.05. För mamma fick också lov att titta på programmet, när jag nickade till några gånger fick jag en uppfordrande liten hand på kinden som sa "Mamma! Titta nu då!". Lite senare på lördag förmiddag skulle vi ha lite födelsedagskalas för Martins släkt. I tisdags när vi bestämde tid tänkte vi "Ja, men 11 det blir bra, då hinner vi fixa lite på förmiddagen". Ja, fast vi råkade sova till 10... (Jag och Viggo tog en förmiddagsnap och pappan han hade inte ens vaknat). Mellan 10.06 och 10.27 dammsög vi lägenheten och torkade av alla små kladdiga ytor. Mellan 10.28 och 10.42 duschade vi och försökte klä på oss. 10.45 stod kalasgästerna utan för dörren! Det var inte med i vår planering om man säger så! Martin öppnade dörren i strumpor och kalsonger, jag krängde på mig en klänning i farten och Viggo, som precis hällt ut hela duplobacken i hallen, hade fortfarande pyjamas på sig. Det där kaffet och snyggt upplagda kakorna fick kalasgästerna vänta på ett slag om man säger så... Borde finnas någon slags lag på att man INTE får komma en kvart för tidigt till en barnfamilj. :)


Lördag kväll åt vi middag hemma med moster Linn. Morbror Daniel han la ut en snygg bild på fejan där han skålade med sina facebook kompisar. Han skulle vidare ut i Stockholmnatten samtidigt som jag gick och la mig. 21.56 en lördagskväll. Åh, så glamorös jag kände mig. Och ganska avundsjuk, jag ville också gå ut! Så avundsjuk att jag fick gå upp från min sköna säng och smygprova mina nya kilklackar. 11 cm konjaksbrun dröm. Fast jag kunde kanske matchat det med nåt bättre än ett Miss Piggy nattlinne. Nästa gång kanske..?


Tollarp nästa?

Kollar Hemnet, fyller i de vanliga uppgifterna, max 3 miljoner, minst 100 kvm osv... Och till min lycka får jag upp jättemånga träffar och de är jättebilliga och jättefina hus! Yes, lyckan har vänt tänker jag och spanar in en 200 kvm villa med nyrenoverat badrum! Tills jag ser vart "mitt" hus ligger. Tollarp. Tollarp tänker jag det kanske är en ny, helt för mig okänd stadsdel av Göteborg?! Nej, inte alls. Tollarp ligger mittemellan Hörby och Everöd i Skåne. Damn, jag hade glömt och fylla i områdes fältet på Hemnet...

5 minuters metoden

Vi har ju försökt med fem minuters metoden när Viggo ska sova. Den går ut på att vi lägger honom i hans säng, sjunger en liten visa och säger "Godnatt Viggo, nu ska vi sova" och går ut från hans rum. Sen går vi in var femte minut och upprepar hela processen. Men nu tror jag vi ger upp. Igår var han SUPERarg för att han fick lov att ligga själv i sitt rum. Han skrek och skrek och mitt mammahjärta värkte och värkte. Till slut hör vi att han kräks för att han är så upprörd (ok, han hade klämt en hel burk spagetti och köttfärssås, en halv banan och en hel flaska vällning innan men ändå!). Fy vilken dålig mamma jag kände att jag var. Så nu slutar vi med det där. En liten halvtimme på kvällen kan man väl offra på att sjunga "Blinka lilla stjärna" åttiotvå gånger samtidigt som man klappar Viggo i pannan. Just det där med att klappa Viggo i pannan måste man göra på ett speciellt sätt. Han vet hur han vill ha det för gör man "fel" tar han ens hand och rättar till klappningen så man stryker på "rätt sätt". Rätt ska vara rätt!


Mina mammacravings

När jag var gravid hade jag inte några som helst cravings (ok, men inbillade lösgodiscravings räknas inte). Man hörde om andra som "inte kunde klara sig utan" smoothies/skorpor/bananer/äpplen/lakrits osv. Men inte jag. Men nu när jag är mamma då minsann sätter mina cravings igång. Kaffe, concealer och brunkräm är mina tre tunga poster. Kaffe måste jag ha minst två och max tre koppar (inga jättemängder alltså) på morgonen för att jag ska fungera som människa. Vi hade en krismorgon här i höstas då kaffet var slut i burken på morgonen, panik! Slutade med att familjen Gustafsson-Sjörs åkte till Ikea och drack kaffe. Behöver jag tillägga att vi vi numer har en "reserv" burk med snabbkaffe hemma ifall det skulle hända igen? Concealer och brunkräm är mina andra tunga poster. Har man en kille som sover lite halvskruttigt på nätterna är brunkräm och concealer de räddande änglarna när man på morgonen ser ut smälta ihop med väggen bakom och har två mörka icakassar under ögonen. Men efter att ha använt Apotekets brunkräm i ansiktet och L'oreals concealer under ögonen har man vips återvänt till "normaltillstånd". Sen att detta "normaltillstånd" var lika med Emmy minus brunkräm och concelaer innan skruttungen kom är en annan historia.


Viggo fortsätter att sova hela nätterna utan välling. Men likväl är han vaken 5-7 gånger per natt ändå. Jag tror (och HOPPAS verkligen) att det är lite tänder som spökar. Kindtänderna där uppe är på G liksom två kindtänder där nere. Men å andra sidan är hans mamma lite piggare nu när jag får vakna några gånger per natt igen (när ska den här tvärtom grejen med sömnen släppa egentligen?).


I helgen hade vi finbesök från Falköping. Marcus, Johanna och Moa kom på besök till storstan. De vuxna har umgåtts massor och papporna har äntligen fått diskutera sina Grand turismo (tv-spel) åsikter och stategier. Barnen har RÖJT hemma hos oss. Moa är en riktig liten vilding och tillsammans med Viggo vart de vildare än vildast. Kökslådor röjdes ut till minsta litet kryddmått och skåpet med bunkar vet jag inte hur många gånger jag plockade in. Kul hade de iallafall. Och vi vuxna med!


Jag och mormor Iris

Jag har precis konstaterat att jag ärvt en rea-shopping-gen från mormor Iris. Mormor är den person i min närhet som älskar reor mest. "Oh, jag hittade den här på rea, det var ju så billigt, vad tycker ni?". Och jag har ärvt genen, jag bara älskar reor och fynd. Senaste fyndet? Pälsväst för 113 kr (71% rea), check! Förra veckan, windstopper från Polarn och Pyret till Viggo, 150 kr, check! Veckan innan det? Sjal nedsatt med en hundring.


Ikväll ska vi hämta vildingen hos farmor och farfar. Det är lite konstigt när han inte är hemma. Man kan t.ex. i lugn och ro plocka ur diskmaskinen utan att få "hjälp". Ha många tända ljus på bordet. Lägga mobilen i "otillåten" höjd. Spela högt ljud på tv:n. Gå på toa med stängd dörr. Läsa med lampan tänd. Sova hela natten. Appropå det, min mammakropp har inte vant sig vid att sova hela nätter, guu så seg jag är idag när jag fått sova en hel natt. Känner mig lite "frånkopplad". Nu jobb!


Och han sover HELA natten!!!

Hemma hos familjen Sjörs-Gustafsson har det sedan natten till torsdag inträffat ett mirakel. Viggo Eskil Sjörs sover hela natten utan att vakna för att vilja ha välling! Denna dag trodde jag som mamma aldrig skulle komma. Funderade starkt på hur det skulle bli när han närmade sig skolåldern, ville han ha en macka på natten då istället för välling? Några gånger vaknar han dock och vill ha vatten men han somnar om igen efter det. Nackdelen är dock att jag har blivit så mycket tröttare eftersom jag får sova mer än vanligt. Mammakroppen är konstig. Får jag sova ostört en hel natt är jag helt väck och segare än segast, men om jag får vakna några gånger under natten är jag pigg och alert. Pappakroppen däremot är tvärtom, han sover som en stock genom barnskrik och gnäll. Vaknar han trots allt några gånger under natten är han helt väck och "sååå trööött". Barnkroppen den fungerar alldeles utmärkt vare sig den vaknar eller inte. Bara den får ligga mellan sin mamma och pappa.


I helgen har vi haft besök av mormor, morfar och morbror Daniel. Vi har shoppat, myst, ätit god mat och tittat på massor av skidor. Både skid-VM, Världscupen i skidskytte och Vasaloppet stod på agendan. Men kommer man från en plats med riktiga vintrar är längdskidåkning jättespännande att titta på. Viggo han tyckte allt att vi var lite tråkiga som bara tittade på skidor hela tiden. Fast vi har varit ute en del under helgen med. Vädret har varit toppen så vi har hängt en del i lekparken på gården. Att leka i sandlådan är en ny favoritsyssla hos herr Sjörs. Han fullkomligt älskar att greja med spadar och hinkar. Gräva upp lite sand med spaden, lägga lite sand i hinken och hälla ut lite sand över den nytvättade overallen är en lek vi lekt sjuhundratrettioåtta gånger i helgen. Men det är ju så spännande!


Ikväll är det vuxenkväll igen. Prinsen sover hos farmor och farfar då det är "jobb-onsdag" imorgon. Tur att han älskar att vara i Alingsås. Det är knappt vi får med honom hem när han varit där. Viggo, farmor och farfar brukar leka kurragömma, jagas upp för trappan, leka med farfars "antika" leksaker, titta på alla djur i Nolhaga djurpark, gå långa promenader, gunga, gunga, gunga, titta på tåg och små fåglar och allt det där andra som vi inte riktigt hinner med i vardagen. Morfar var ju barnvakt förra onsdagen och halva tisdagen. Det hade gått jätte, jättebra. De hade också gungat och gjort alla de där roliga Viggo-sakerna. Viggo var supernöjd! Enda minuset i helgen var Viggos blåöga. Han ramlade i onsdagskväll och slog i bordskanten precis vid ögat. Ett stort, blått, svullet boxar öga vart resultatet. Nu är det nästan bra men torsdag och fredag var han nästintill igenmurad. Stackarn! För att det inte ska hända igen har vi köpt såna där små plast skydd och satt fast på bordskanten. Fast Viggo han trodde det var små kakor som pappa satt fast på bordet så han bet tag i "kakan" och bände loss den. Nu har pappan limmat fast "kakorna" med världens starkaste superlim.


Nån som vill skänka oss ett hus?

Vi har insett att vi måste flytta från vår lägenhet inom en ett-två-tre årsperiod och jag började kolla lite på hus. Visst 3 miljoner kan vi troligtvis få lånelöfte på. Vad får man för det i Mölndal? (för vi kom på det är här vi trots allt vill bo). Jo, ett schysst radhus på ca. 90 kvm eller ett minihus a’ la 60-70 kvm. Vad får man hemma i Insjön för 3 miljoner? Tre villor (iofs med renoveringsbehov) a’ la 100 kvm eller en shysst villa på 200 kvm centralt inne i Leksand. Trött man blir?


Myskillen

På sistone har ju mest bloggat om att Viggo fått mycket spring i benen men ni ska veta att han kan vara en riktig liten myskille också. Om han är lite trött ska han gärna sitta i knät och så ska vi läsa saga. Favoriten denna vecka är "I drömmarnas trädgård- Hopp och studsleken". Det händer ofta att han kommer dragandes med böcker från sitt rum som vi ska läsa. Jag har lagt alla böcker med hårda sidor i lagom höjd för honom så han kan hämta dem själv. De böcker med vanliga sidor har jag lagt upp utom räckhåll för det är lite hårda tag med böckerna ibland. Napparna har också hög mysfakor för Viggo. Vi försöker vara lite strikta med napparna så han får bara ha dem när vi ska sova eller han är ledsen. Därför blir det ju extra mysigt när han väl får ha dem. Helst tre, fyra stycken på en gång ska det vara.


Pussas är också något som han nyligen upptäckt. Till och med morfar fick en puss i går!


Morfar besök

Nu har vi morfar besök här nere i Götet! Som vi längtat! Morfar som är lärare har ju lyxigt sportlov den här veckan och då passar det ju bra att åka ner till "Sveriges framsida" och passa barnbarnet medan föräldrarna jobbar. Mormor hon kommer på torsdag! Vi får väl se vad vi ska "sporta" för något på lovet bara... Viggo han sportar ju för jämnan, är det inte "sprint-från-mamma" är det "innebandyklubba-i-fönstren", "häng-i-liten-lian" (gardinerna) eller "rensa-liten-låda-med-kinapinnar". "Kast-med-liten-sak-ner-i-toaletten" är också en trevlig sport tycker Viggo. I morse medan jag försökte sminka mitt ena öga samtidigt som det andra ögat försökte ha koll på busungen var han snabbt som attan in i min garderob och hämtade ett av mina (finaste!) siden nattlinnen. Viggo har ju utvecklat en förkärlek till allt som är av siden så han fick väl ha det en stund medan jag försökte få på den där mascaran på det andra ögat. Men tjipptjilevipp hade inte Viggo det i handen, utan det var låg i toaletten. Till råga på allt har min kära sambo en förkärlek för såna där "lukta-gott-i-toaletten" grejer. (Han kan bli lite lätt lyrisk bland rengöringsmedlen på Ica). Så för tillfället är toalettvattnet blått hemma hos oss, och således även en bit av mitt nattlinne. Attans, där stod jag med ett halvt sminkat öga, rufsigt hår, ett busigt barn och med detta halvårets värsta tidsbrist. Snabbt, skölja av nattlinnet, slänga på sista mascaran (jo, det blev helt ok även idag), lämna barnet till farmor (den räddande ängeln som passade på att komma exakt i rätt tid), ta en snodd på armen och springa sprintlopp till pendeln. Det rufsiga håret fick jag ta hand om på pendeln.


Viggo älskar saker av siden just nu. Och det förstår jag för det är ju ett väldigt mysigt och lent material. Vi har en vit siden kudde på vår säng som han gärna gosar med. Ska vi sova middag i vår säng ska han gärna ligga på kudden. Han hämtar den även gärna då han är lite trött. Då kan han lägga sig på golvet i vardagsrummet eller köket och stödvila lite på den gosiga kudden. Mitt siden nattlinne är ju också mysig sak. Igår när jag gjorde mig iordning och hade tagit av mig nattlinnet tog han och satte det på sig över huvudet. Sen hade vi en liten kille som sprang runt med en fin lila siden "sjal" runt axlarna. Men det är ju så mjukt och mysigt!


Imorgon ska Viggo och morfar vara själva. Kul för dem! Jag hoppas att pappa har laddat upp med energi, för det går åt en hel del om man ska barnvakta unge herr Sjörs!


RSS 2.0