Pratkvarnen och Ester

Viggo har blivit en riktig liten pratkvarn på sistone. Det pratas och pratas men än är det fortfarande mycket som är "mamma" och "titta dä". Fast han vet hur man ska göra för att få sin vilja fram. Igår var han törstig och eftersom han inte kan säga vare sig törstig eller vatten än, trots att både jag och Martin mycket tydligt säger varje gång han får något att dricka " Är du TÖRSTIG, vill du ha VATTEN?", gick han helt enkelt fram till diskbänken och pekade med sitt lilla finger och sa "dä!". Fungerar ju det med. Eller när man är hungrig. Då går han fram till skafferiet och tar fram majskrokspåsen eller hämtar vällingpaketet. Alternativt så pekar han på kylskåpet och säger "Mmm!". Fungerar ju lika bra det. Pratar gör han ju ändå, med hundra olika röst- och tonlägen. Vill man något extra mycket höjer man helt enkelt tonläget. Fungerar ju det med.

Ikväll har jag och Martin vuxenkväll igen. Viggo ska vara hos farmor imorgon då jag och Martin har jobb-onsdag. Vi ska se film och äta vuxenmat. (Vuxenmat=slarva med riktig, lagad mat och äta kryddstark hämtmat istället). Och så ska vi sooova. Utan små sparkande fötter i ryggen eller med en halv kuddplats för att en liten kotte vill ligga på den andra kuddplatsen nära, nära.

Är lite kyligt på kontoret idag. Kan bero på att jag sitter vid ett ventilationsnedblås, super på sommaren, inga lökiga armhålor här inte! Men på vintern, burr. Tur att jag har Ester. Ester är min nya superbraiga sjal som värmer mig. Hon kommer från märket "Ester Elenora" och sa att "Hej, Ester är mitt namn, var fryser du?" ;)


Nyklippt

Igår klippte jag håret på Viggo för första gången. Innan har vi ansat lite i nacken och kring öronen men nu tog vi hela håret. Nu ser han inte ut som en övervintrad rocker med en dålig hårdag utan mer som en prydlig liten kille. Så värst jämt vet jag inte om det blev men då han är självlockig precis som sin mor och far så gör det inte så mycket. För att få honom att sitta stilla under klippningen satte vi på Viggos nya favoritprogram på tv, "I drömmarnas trädgård". Åh, vad bra det är tycker Viggo. Det började med att vi råkade sätta på det på lördags morse då jag och Viggo var uppe okristligt tidigt. Han vart helt trollbunden av Makka Pakka, IgglePiggle och DaisyDoo (karaktärerna i Drömmarnas trädgård). Det är ett litet lagomt, långsamt program för ettåringar. Gårdagens tio minuters avsnitt när vi klippte håret handlade t.ex. om när Makka Pakka åker runt på sin sparkcykel och tvättar stenarna i drömmarnas trädgård för att det ska bli fint. Lagom och långsamt är ledorden. Viggo är ju numera även ägare av en bok med "Drömmarnas trädgård" som han fick av Arvid, Lars och Ebba när de var på besök i lördags. Stor hit!


I lördags ja, då fick vi besök från Onsala. Arvid med föräldrar kom på besök för att se hur vi har det. Arvid var dock lite småtrött men Viggo desto piggare. Småkillarna busade och busade, det bästa var att busa runt på vår säng. Viggo har ju lärt sig att själv klättra upp på vår säng och gör det så fort han får möjlighet. Arvid han gillade också att busa på sängen för då kan man ju stödvila lite samtidigt! Vi bjöd på blåbärskola paj och bortabakade kakor. Pajen vart riktigt god, med lite fastare konsistens skulle den blir superb. Tror vi får baka en sådan till morfar kommer ner, han älskar ju blåbärspaj. Morfar kommer nämligen ner till oss nästa tisdag! Han har sportlov och passar då på att åka ner och vara lite barnvakt på vår jobb-onsdag, nice!


Riktig mamma

Helgen som var gick riktigt fort. På fredagen var vi på lyxmiddag hemma hos familjen Carlsson-Ponce, trevligt som alltid! På lördagen hade vi en lugn dag. Vi var en sväng till Ica och handlade samt köpte en present till Björn. Sen åkte vi ut, på vinst och förlust, till Näset för att ta en promenad och fika vid havet. Vi hade strålande sol och en underbar utflykt på klipporna. Viggo fullkomligt älskade att vara ute. Han har äntligen lärt sig att gå ordentligt i sina vinterskor så han drog iväg på egna små upptåg. Fast roligast var att sitta och greja med all sand och grus. Kvick som attan var han på att stoppa små stenar i munnen. Trots att både jag och Martin var mindre än en meter ifrån honom hann den lilla busungen stoppa både sand och sten i munnen innan vi hann fram. Vi hade en kille med oss hem som hade ett snyggt brunt "läppstift" runt munnen. Söndagen innebar en tripp till Skövde för att fira Björn, trevlig. Åka bil var däremot mindre trevligt tyckte herr Sjörs. Det var stora protester både dit och hem, som tur var somnade han efter en stund i båda riktningarna.


Det händer så mycket där hemma nuförtiden. Viggo hänger med mer och mer märker man. Igår morse hade jag som vanligt lite bråttom. Viggo hade sovit längre än vanligt så vi hade inte hunnit äta frukost tillsammans som vi brukar då jag jobbar. Martin han passade på att knoppa en liten stund till och jag gjorde mig iordning. Viggo han var lite gnällig men efter ett tag försvann han ut i köket och det blev lite tyst. Efter en liten stund kom han dock tillbaka med grötpaketet i händerna. Han var jättehungrig! Men eftersom inte mamma förstod det så vad det väl lika bra att visa! Pappan fick snabbt som attan pallra sig upp ur sängen och göra gröt till det hungriga barnet. Mmm!


När jag var liten hade mamma alltid en massa skräp i morgonrocksfickorna, små bitar av toalettpapper, näsdukar, nån liten skrumpen matrest, ett bortglömt godispapper. Imorse kände jag i mina egna morgonrocksfickor och vad har jag där? Jo, en massa skräp precis som min mamma hade. Varför? Plockar inte jag upp det från golvet plockar "Viggo-med hökögonen" upp det och stoppar det i munnen. Så jag kanske är en "riktig" mamma nu..?

 

 


Vuxenkväll

Igår hade jag och Martin vuxenkväll. Viggo, den lilla busungen, sov hos farmor och farfar inatt. Men oj, vad konstigt det kändes att inte ha honom hemma. Martin och Viggo åkte till Alingsås redan igår förmiddag för att Viggo skulle få vänja sig lite medan pappa fortfarande var där samt för att Martin fick lov att jobba någon timme igår. De hade lite krisigt på hans jobb då fyra av fem var hemma p.g.a sjuka barn, sjukdom eller pappaledighet. När Martin skulle åka från Alingsås hade Viggo varit jätteledsen. Tungt att åka då. Men då Martin ringt för att höra hur det gått hade Viggo ganska snabbt efter att Martin åkt torkat tårarna och fortsatt att busa med farfar. Fast han hade lite senare under kvällen gått fram till fönstret, pekat ut och sagt "Mamma?". Mitt älskade lilla barn, mitt mammahjärta värker!


Jag och Martin passade på att se "Resident Evil: Afterlife" på hög volym på vår barnfria kväll samt att skriva ihop en inbjudan till en rolig grej lite längre fram i vår. Sen stöp vi i säng vid 22, vi kunde knappt bärga oss inför att få sova ostört en hel natt. Den senaste tidens nätter har inte varit jätteroliga kan jag säga. NÄR ska han sova en hel natt?!


Imorgon är jag föräldraledig igen. Har inga direkta planer, kanske ta en tur in till stan. Jag har spanat in en sjal som jag väldigt gärna vill ha fast den är lite dyr så jag har lite köpångest... På fredag är vi bjuda på middag hos Jessica, Marre och Elias, trevligt! Och på söndag sätter vi kosan mot Skövde för att fira farbror Björn som fyllt år. Sen ska jag hinna med att träna lite också tänkte jag. En fullspäckad helg med andra ord.


Skövde besök

Efter alla sjukdomar tog jag och Viggo en slappardag på fredagen. Vi tog en promenad hem till Jessica och Elias för lek och en semla. Kul för grabbarna att träffas lite, det var längesen nu då de också varit sjuka. När Martin slutat för dagen tog vi en tur till Ica tillsammans med resten av Mölndal kändes det som. Lördag morgon innebar tidig uppgång för hela familjen. Viggo bestämde att 07.10 var en bra tid för att gå upp. Då hade han först lagt sig bredvid mig på min kudde och högt och tydligt sagt "Mamma!" så att jag vaknade och sen passade han på att bita Martin i ryggen så att han också vaknade. Han har ju tagit efter sin mor den lilla grabben, alla han tycker om biter han hårt och mycket. Speciellt Martin har många bitmärken men jag antar att det är för att Viggo har en bus-pappa och en mys-mamma dvs. med pappa är busa det bästa och med mamma är mysa det bästa.


Lördag morgon/förmiddag hade vi storstädning. Behövdes efter all sjukdom + att vi faktiskt skulle få fin besök från Skövde. Vid halv två tiden kom Linus, Lisa och lilla Jens. Lördagen spenderade vi hemma. Vi tog en promenad i ett blåsig Mölndal, fikade och lekte. Jens, som är sju månader, var jätteintresserad av Viggo. Han hade väldigt svårt att koncentrera sig på att äta t.ex. när Viggo sprang omkring. Viggo han gillade Jens också och Jens mamma. Lisa var lite av en favorit hos Viggo. Hon skulle läsa, bära och busa med Viggo. På kvällen när grabbarna lagt sig åt vi en goood middag med vin och chokladmousse till efterrätt. Hade väldigt trevligt! På söndagen vaknade båda grabbarna vid sju draget så halv nio hade alla ätit frukost och var påklädda. Efter lite förmiddagssovning åkte vi in till stan och shoppade lite och åt lunch innan det var dags för familjen Almgren-Petersén att åka hem till Skövde igen. På eftermiddagen kom farmor och farfar på ett kort besök, de var på väg hem från Brattön och passade på att svänga in till oss. Farfar hade ju inte träffat Viggo på nästan tre veckor eftersom vi varit sjuka så mycket.


Idag är Viggo och pappa hemma. De skulle få fika/lek besök av Peter och lilla Ellen idag. Jag hoppas de har det trevligt!


Fam. G-S och sjukdomarna

Exakt två dagar hann vi vara friska innan det var dags för nästa sjukdom, magsjuka denna gång. Det började med att vi var på gemensamt ett års kalas för alla små kottar i föräldragruppen på lördagen. Lilla Ellen var lite misstänkt ohungrig och lade några misstänkta lass med ni-vet-vad. Men annars hade vi himlans trevligt, mer om det sedan. Iallafall på lördag kväll sa Martin att han kände sig lite konstig i magen och mycket riktigt dröjde det inte längre förrän han "bad till porslinsguden".vå  Hela söndagen var han totalt däckad och bara låg hemma på soffan. Jag och Viggo kände som tur var inget och trodde att vi klarat oss. På måndagen jobbade jag hemifrån efter lunch för att avlasta Martin lite då man inte är jättepigg efter en sådan omgång. Natten till tisdag var det Viggos tur och tisdag morgon kände även jag att det var något lurt på gång. Tisdagen vart vår värsta dag men som tur är brukar ju magsjuka vara en intensiv men kort sjuka. Nu hoppas jag verkligen att vi får vara friska ett tag. Två veckor har vi vart sjuka mer eller mindre konstant så nu får det räcka för ett bra tag framöver tycker jag.

Lördagens kalas ja. En väldigt trevlig tillställning hemma hos Tove i deras nya lägenhet i Eriksberg. Fem barn med föräldrar vart vi totalt, två föll tyvärr bort pga. sjukdom. Vi hade lite knytis och hade gemensamt presentutdelande. Alla barn fick själva välja ur presenthögen. Viggo han valde så klart det största paketet och fick en jättefin liten flygplats med flygplan och väskor. Vi gav bort ett litet hus med klossar som passade i olika hål i huset. Detta vart kalasets mest uppskattade present, alla barn skulle leka med det samtidigt. Det var knappt att Ellen, som valt det, fick det med sig hem. Vi föräldrar hade också en trevlig eftermiddag. Bra för Martin med att knyta lite närmare kontakt med de andra föräldralediga papporna. Jag tror att de lyckades bra för på måndag ska tydligen Viggo och Martin gå på öppna förskolan med lilla Ellen och hennes pappa Peter. Kul att även de kan umgås lite, det blir ju mycket enklare och trevligare när man känner fler som är föräldralediga. I eftermiddag ska t.ex. jag och Viggo knalla bort till Jessica och Elias för lek. Vi klättrar lite på väggarna här hemma och nu smittar vi ju inte längre. :)

Vad händer mer med busungen då? Han har fått en egen innebandyklubba. Förra veckan hittade han Martins innebandyklubb bakom byrån i sovrummet (den är väldigt praktisk att använda när man behöver ta fram nappar och diverse andra saker bakom sängen). Iallafall sprang Viggo runt med den stora innebandyklubban i två hela dagar, inte för att han riktigt förstått hur man spelar men den är ju så rolig att göra andra saker med. Hittills har han använt den som förlängd arm till att nå upp till fönsterbrädorna så man får se upp så han inte drar ner saker. Men han har även spelat lite innebandy med Martin, när Martin visade honom så förstod han lite hur man ska göra med boll och klubba, det ska ju börjas i tid! Han har även lärt sig att klättra upp själv i vår säng. Han vet att han är busig när han gör det och när man kommer på honom så fnissar han högt och busar runt i sängen. Han har lärt sig två rörelser i "Imse vimse spindel", ner faller regnet och upp stiger solen. Han har fått kläm på hur man använder den lilla pennan till Martins Nintendo DS. "Ritar" man med den lilla pennan på skärmen så händer det saker. Mycket intressant, vi "spelar" på Nintendot minst fyra gånger om dagen. Han är även väldigt bestämd och det märks att han mer och mer försöker forma ord. Tycker mig kunna urskilja ett ord för "vatten" nu. Annars är det mycket "mamma", "mamma" är ett slags universalord för det mesta även för "pappa" ibland. "Pappa" kommer inte lika frekvent. Han har lärt sig att vinka hejdå när någon sätter på sig ytterkläderna. Det räcker att jag sätter på mig en halsduk om jag fryser för att ska gå ut i hallen och vinka.

Hejdå är ju annars en jobbig historia så fort mamma ska gå hemifrån. När mamma går är det stora tårar och jag hör honom oftast i hela trapphuset när jag går på mornarna. När pappa däremot ska gå räcker det med att vinka och säga "eii".

Imorse när vi åt frukost fick han en macka som vanligt. Glöm att han kan äta gröt om vi äter macka, lika ska det vara. Självklart började han äta i mitten och fick så småningom ett hål i mackan. Han lyfter upp den och kikar med ögat genom mackan, vilket skratt vi fick sen. Vad tokigt, ett hål i mackan!


RSS 2.0