Idag: packa. Imorgon: åka!

Imorgon sätter vi kosan mot Dalarna igen. Det har varit ett förfärligt åkande fram och tillbaka den senaste månaden. Först åkte mamma och pappa ner för att springa Göteborgsvarvet, sedan åkte vi upp för att fira Daniels student. Efter det kom mamma och pappa ner igen för att vara barnvakter då vi var på bröllop och nu ska vi åka upp igen. Men det är väl så det ska vara då det är sommar och semester. Martin går på fyra veckors ledighet idag, det ska bli så skönt! Känns lite som om jag och Viggo också får semester idag!

Igår tog jag och Viggo bilen och åkte till Balltorp på mammafika hemma hos Sophie och Oscar. Supertrevligt som vanligt. Sophie bjöd på lunch, västerbottenpaj med grönsallad. Himlans vad gott det var! Viggo stortrivs också med att träffa de andra barnen. Igår satt han bredvid Elias och lekte. Eller lekte och lekte, de kivades lite om leksakerna. Sedan drog Viggo Elias i håret så han började gråta (Elias är ett sånt barn som redan vid fem månaders ålder kan stoltsera med en stor kalufs). Elias hämnades genom att sparka på Viggo och ta av honom hans strumpa. Då vart herr Sjörs irriterad och "skällde" på sin kompis. Iallafall lät det precis som det. I övrigt så kunde de små kottarna hålla någorlunda sams, de klappade på varandra en del med.

I natt har Viggo sovit hela natten i sin egen säng. Vid 6.30 draget imorse tyckte han att det var dags att gå upp. Då jag vänder mig för att titta till honom i sängen ser jag två små fötter som sticker ut genom spjälorna! Den lilla kotten har börjat åla sig i sängen och nuförtiden hittar man honom ofta på tvären. Det är så gulligt! Även när han ska sova middag ska det ålas runt och grejas en del. Ibland hör man ett litet panik skrik inifrån sovrummet, då har han lyckats lägga hela filten över ansiktet eller satt fast fotet mellan spjälorna.


Ta mej sjutton om de inte var bättre än Daniel och Victoria!

Pratar så klart om helgens bröllop mellan Ida och Björn. Vad lyckat det blev! Vigseln speglade verkligen dem som par. Björn sjöng "Utan dina andetag" och spelade gitarr till, då grät nog de flesta. Martin och Idas syster Ronja läste bibeltexterrna och en kompis till dem sjöng "För kärleks skull". Som utgångsmarch hade de Winnerbäcks "För dig", verkligen Ida och Björn! Kvällen ombord på restauringbåten Marieholm vart otroligt lyckad. Idas pappa var toastmaster och gjorde det bra. Martin höll ett uppskattat tal till sin bror, många skratt blev det då han skulle berätta "sanningen" om sin bror för hans nyblivna fru. God mat bjöds det på och stämmningen var på topp hela kvällen. Till och med Martins farmor Inga, 83 år, var upp och röjde på dansgolvet framåt småtimmarna.

Viggo spenderade kvällen tillsammans med sin mormor och morfar. De hade tittat på det kungliga bröllopet och myst. Viggo hade varit i toppform och visat alla sina tricks innan läggdags. I  kyrkan uppförde han sig näst intill exemplariskt. Han fick sitta med mormor och morfar längst bak ifall det skulle bli allt för tråkigt. De enda gångerna han hördes var då Martin läste bibeltexten (han kände väl igen sin pappas röst antar jag) och under psalmerna. Enda "missödet" var att han råkade riva ut "Den blomster tid nu kommer" ur mormors psalmbok..! Aja, det är väl sånt som händer, det går ju så fort ibland med de här små!

Igår fick Viggo en liten killkompis! Linus och Lisa i Skövde fick efter lång väntan äntligen en liten Jens. Vi vart extra glada då det kom en liten kille. Hittills har våra vänner enbart fått flickor så det var på tiden att det kom en kille också!


Brudparet

Viggo var med utanför kyrkan, här med Martins farmor.

Farmor och farfar var festfina!

Bröllopstårtan skärs upp.

Martin och mormor Lola hade trevligt...

...liksom morfar Pelle och farmor Inga.
 
Brudparet dansar bröllopsvalsen.

-------------------------------------------------------------------------------

 


Jag och Viggo hittade ett paketsnöre i fredags. Detta underhöll vi oss med i stort sett hela dagen! Tänk att snören kan vara så roliga!

Flitiga jag

Flitiga jag har nu på morgonen hunnit förutom att äta frukost och ta hand om Viggo, även plockat ihop, dammsugit, torkat golvet samt torkat ur kylskåpet. Känner mig som en super hemmafru! Idag kommer nämligen mamma och pappa/mormor och morfar ner och hälsar på över helgen. Därför fick vi lov att sanera lite i vårt hem. Det där med dammsugning är vi nämligen inte så bra på, blir väl andra bullar då den lilla kotten börjar krypa hoppas jag. Mormor och morfar ska vara barnvakt till Viggo imorgon kväll då vi ska på bröllop. I går brun-utan-solade jag mina ben och nu stoltserar jag med två mörkbruna fotknölar. Jag som tyckte jag var så noga. Får nog ta vagnen och inhandla något slags skrubbmedel idag tror jag... :)

Igår var jag och Viggo på babysim igen. Vi har missat några gånger tyvärr då Viggo varit förkyld och vi varit bortresta. Förutom att Viggo mer än gärna tog sig några klunkar poolvatten gick det bra. Han fick dock ett antal kallsupar, men så går det när man hela tiden ska dricka av vattnet. Just nu sover han gott i sin säng. Det går över förväntan med att få honom att somna själv. Även nätterna går bättre, i natt har han ätit vid 02-draget och vid 05.30. Helt ok mot vad det var innan tycker jag. Vi tycker även att han sover bättre rent allmänt, innan fick vi lov att gå upp och stoppa i nappen x antal gånger per natt för att han vaknade och skrek. Men nu somnar han oftast om själv utan att man behöver gå upp och se till honom. Han gosar in sig i elefantfilten eller drar till sig lilla Ru och somnar om. Så tack fem-minuters-metoden!

Nu hör jag en liten kille som ligger och pratar med lilla Ru i sovrummet så jag antar att det är dags att avsluta detta. Återkommer efter helgen med bilder från bröllopet!

Och...

...i natt har den lilla skrutten bara vaknat 2 gånger, utan skrik dessutom! Taadaa! 5-minuters-metoden verkar fungera!

Onsdag

Onsdag i Mölndal. Idag har jag och Viggo varit till Frölunda Torg en sväng för att uträtta lite småärenden inför helgens bravader. På lördag ska ju då Viggos farbror Björn äntligen få sin Ida i Älvsborgs kyrka. Det ska bli så kul! Men då jag har Västsveriges blekaste ben fick vi lov att köpa lite brun-utan-sol innan. Köpte även lite nagellack, tittade på mina häromdagen och de allra flesta hade torkat. Hmm... kan det vara för att nagellack inte står så högt på priolistan längre? Lyckades även med konsttricket att inte handla en enda sak på barnavdelningarna, jag borde ha pris! :) På väg till Frölunda Torg testade Viggo sin nya bilstol, jodå vi var iväg och hittade en till kampanjerbjudande, och han verkade mycket nöjd.

Igår var det dags för veckans mammafika. Denna gång i Eklanda (ligger ca. 40 min gångväg från oss). Vi mötte upp med de andra mammorna från vårt område och satte kurs mot Eklanda i samlad trupp. Snacka om barnvagnsmaffia! Väldigt trevligt var det iallafall och skönt med en långpromenad. Viggo sov halva vägen dit och hela vägen hem. Jag tror att han gillar sin "nya" vagn, han sover då iallafall väldigt gott i den. I eftermiddag är det dags och träffa föräldragruppen igen. Det är dags för föräldragrupp på BVC, "familjeliv" är ämnet som ska avhandlas idag.

Med "fem-minuters-metoden" går det sådär måste jag erkänna. Visserligen går det bra att få honom att somna själv. Vi säger kramas, myser lite och säger godnatt innan vi går ut. Somnar han inte på direkten går vi in var femte minut och upprepar det vi gjort innan. Hittills har han de flesta gångerna somnat inom 15 minuter men i natt, ojojoj säger jag bara! Viggo vill ju gärna ha en slurk mat vid 23-draget, fast han egentligen inte är hungrig. Så i natt satte vi hårt mot hårt och vägrade ge honom någon mat. Men oj vilken arg och ledsen kille vi fick! Efter att ha sagt "nu ska vi sova" och myst med honom var femte minut somnade han slutligen om efter en timme och tio minuter. Jag kände mig som världens sämsta mamma, men vad ska vi göra? Vi måste ju försöka vända den här natt ätar trenden, det fungerar ju inte i längden. Både jag och Martin känner oss lite slitna vid det här laget. Fast peppar, peppar vaknade han bara en gång på natten sedan! Jag hoppas att det håller i sig.


Viggo är lika intresserad som pappa av demofilmen till nya iPhone.

Viggo som somnat själv med nappen, elefantgosefilten och mysiga lilla Ru.

Home again!

Hemma i Götet igen och jag bloggar från min "nya" dator! Jag fick ärva Simons gamla laptop när vi var hemma och efter viss upprustning fungerar den som en smäck! :) Min gamla laptop sjunger på sista versen och Martin har börjat plocka reservdelar av den så det var på tiden att jag fick en "ny".

Gårdagens bilresa gick jättebra. Vi sjöng, lekte och underhöll den lilla kotten så mycket det gick. Han tycker inte att det är jätteroligt att åka bil så långt men det går! Men det börjar bli dags att byta till en större barnbilstol, de små fötterna sticker utanför och han ser lite hoptryckt ut. Vi ska försöka fixa det till nästa långa bilresa vilken går av stapeln nästa vecka redan. Nästa torsdag sticker vi upp igen för att fira midsommar och dop. Idag har vi tagit en långpromenad, eller jag försökte ta en långpromenad. Viggo var inte riktigt med på noterna så vi fick korta av sträckan en bra bit. När han börjar göra pruttljud med munnen och är allmänt knölig då vet man att det är dags att ta sig hem illa kvickt. För en timme sen kom vi hem från BVC, idag var det dags för 5 månaders vaccinering. Det gick jättebra att få två sprutor i låren och han var bara ledsen en kort stund. F. år dock se om han blir lika dålig som sist... Vi fick även råd angående Viggos sömn och nattvanor. Vår lilla kille vaknar gärna 3-4 gånger per natt och ska ha mat vilket sliter lite på föräldrarna. Nu ska vi testa fem-minuters metoden vilken innebär att man lär honom somna in själv. Detta ska sedan leda till bättre sömnvanor hos den lille. Jag hoppas att det fungerar, vi är beredda att testa det mesta känns det som.

I fredags tog då Daniel äntligen studenten! Vilken dag tror att bilderna får tala för sig själva! Daniel spelade och sjöng i kyrkan och det var så vi rös allihopa, vilken lillebror/morbror vi har! I lördags öste regnet ner och vi passade på att åka till Styrsjöbo Stentryckeri en sväng. Vad vi gjorde där kan jag inte berätta än. Sedan åkte vi in till Leksand och gick på Siljan och fikade med Maria och Marie. Väldigt trevligt men tyvärr hade vi en trött knölbebis med oss. Ursäkta tjejer, antar att ni är ganska vaccinerade mot små barn en tid framöver..? På eftermiddagen hade vi födelsedagsfika för Daniel som också fyllde år dagen efter studenten. På kvällen var det fotboll som gällde för hela slanten, vad annars då det är fotbolls VM?!

Viggo läser lite i Leksandsbladet, man får passa på att uppdatera sig i lokalnyheterna medan man kan.

Moster Linn och Viggo blåser ballonger kvällen före studenten.

Morfar och Viggo läser prasselboken en tidig morgon medan föräldrarna fortfarande sov.

Bill och Bull.

Pappa och Viggo väntar på att få komma in i kyrkan innan studenten.

Viggo i kyrkan, han var så duktig under hela kyrkobesöket det var inte många pip som hördes.

Mormor och morfar innan kyrkan.

Studenten väntar på att få sitt betyg.

Studentsången.

Viggo väntar utanför kyrkan, han och pappa gick ut lite tidigare.

Den nybakade studenten!

Daniel och hans kompis Johan.

Syskonen Sjörs.

Simon väntar på att Daniel ska springa ut.

Daniel!!!

Daniel blev även mitt i alltihop intervjuad av Falu Kuriren.

Fam. Castenfors minus Linnéa kom också upp för att ta emot Daniel.

Studenttåget genom Leksand.
 
Vem var den som höll i alltihop på flaket? Jo, Daniel förstås!

Den, numera hesa, studenten har klivit av flaket för att åka hem.
 
Och hemåt bar det i Richerts Mustang såklart!

Studenten och Viggo.

Studentmottagning...

... och fotbollskväll dagen efter. Viggo passade på att charma Simons kompisar som var där.
 
Nu är man så stor att man kan få sitta själv och titta på fotboll med grabbarna, lyckan är stor!

Fast egentligen är ju fjärrkontrollen roligast!




Senaste dagarnas bravader

I tisdags eftermiddag landade vi då äntligen hemma i dalarna. Bilresan gick över förväntan, vi stannade sammanlagt fyra gånger för paus varav två var kisspauser. Efter drygt halva sträckan kommer man till Sjötorp som ligger en bit utanför Mariestad, där stannade vi och fikade. Det är ett tips om man behöver stanna ett fikaställe på väg ner till Götet, det är så vackert med slussarna och Göta kanal. På väg upp upptäckte vi även att Viggo håller på och få en liten tand!!! I underkäken är det allt ett litet risgryn som börjar sticka fram! Stora killen.

När vi kommit fram lastade vi nästan genast om oss och åkte upp till Tällberg för att titta på morbror Daniel som skulle på studentbal. Åh, vad fina de var! Igår gjorde däremot inte så mycket. Jag och Linn bakade cheesecake till fredagens studentmottagning och fixade med lite annat till fredagen. Eller Linn bakade och jag och Viggo hjälpte till så gott vi kunde. På eftermiddagen var vi ut och fikade i Sommarängen hos mormor Iris och morfar Bengt. Idag är det ännu mer fix inför fredagens studentmottagning som står på schemat. Studenten själv har vi däremot inte sett så mycket av, men det är väl så det ska vara antar jag!


Balkillen.

Daniel och vrålåket, Richert ställde upp och skjutade Daniel och hans date i sin Mustang.

Studenten.

Morbror Simon har kommit hem! Han och Viggo kommer väldigt bra överens kan jag meddela.

Viggo och mormor tittar på vrålåken till balen.

Daniel och hans baldate Sara.

Vi träffade Kerstin.

När vi kom hem åt vi en gröt innan läggdags.

Vad vi gjort i helgen

I helgen har fam. Gustafsson-Sjörs varit på Brattön hos farmor och farfar. Supermysig och avkopplande helg. Vi har mestadels bara solat och ätit god mat. Viggo har varit som en solstråle hela helgen, det märks att han gillar att vara på Brattön. Det enda som inte var jättekul var att åka båt tyckte Viggo. Första natten sov hela familjen i sjöboden men andra natten sov Viggo inne hos farmor och farfar så att hans mamma och pappa fick sova ut. Och som vi sov! Hela dagen igår kände både jag och Martin oss lite groggy av all sömn. Det är nästan så att jag känner mig piggare idag då vi gick upp halv 7 samt var upp tre gånger under natten.

En rolig sak är att Viggo nu vänt sin matvägran! Han har ju som bekant inte varit jätteförtjust i mat överhuvudtaget, förutom majs och potatispuré då. Tyvärr kommer inte minsta gnutta av andra puréer in i Viggos lilla mun. Då bara kniper han ihop munnen och totalvägrar. Därför tänkte jag att nu testar vi något helt annat, så vi var in på Ica innan vi åkte och köpte spagetti och köttfärssås på burk. Men oj, Viggo älskade det! Vi fick till och med värma två portioner då han ville ha mer efter den första. Jag har aldrig sett vår lilla skrutt gapa så stort. Det ska väl vara riktig mat för en riktig karl förstår jag, det går ju inte att larva med en massa grönsaker då!

Imorgon styr vi kosan mot Dalarna och mormor och morfar och morbröderna. Det ska bli sååå mysigt och vi längtar jättemycket!

Jag och Viggo busar i soffan på morgonsidan.

Vår lilla kotte har ju "fyllt" fem månader och självklart kom ett kort med posten från Bibbi (Martins farmor).
Egna vykort måste inspekteras noggrannt tycker Viggo.

Även av farmor och farfar fick Viggo paket på fem månaders dagen.

Farfar, Viggo och pappa lurar lite på trappan och kollar in pappas dataspel.

Jag och Martin var ut och drog upp lördagens lunch, fem stora makrillar, mums!

Efterrätt.

Viggo och pappa fikar på altanen.

Viggo och farfar.

När vi kom hem tittade pappa och Viggo på tennis medan mamma grejade.


Mammafika

Igår knatade jag och Viggo iväg på mammafika hos lilla Edit och hennes mamma Åsa. Det har blivit lite av en vana att träffas en gång i veckan hos någon och fika. En väldigt trevlig vanan! Det vart extra lyxigt igår eftersom de bor i hus och vi kunde sitta ute och njuta av värmen + att det bjöds på rabarberpaj, min favorit! Viggo pratade på och trivdes som vanligt med att träffa de andra barnen. Men att gå dit med vagnen var mindre populärt. Han verkligen hatar att ligga i vagnen nu för tiden. Vi kan max gå in till centrum (400 meter) innan han skriker och går upp i brygga. Att sitta upp i vagnen går lite bättre men inte det heller är någon större hit. Därför slutade det med att jag fick bära Viggo i bärselen fram och tillbaka igår, men å vad nöjd han var då! Så här kan vi inte ha det tänkte jag, så igår bytte vi till sittvagnen på prov. Vi ska ut på en premiärtur idag jag och Viggo så får vi se hur det går.

Idag gör vi inte många knop här hemma. Vi skulle ha varit iväg till Kortedala och träffat Elise och Josephine men då Viggo är snuvig fick vi stanna hemma. Med nätterna går det bättre och bättre kan jag meddela! Inatt har han bara ätit två gånger och inte alls vaknat lika många gånger som innan. Våra nya rutiner kanske fungerar trots allt (hoppas, hoppas!). Det vore så skönt om det kunde hålla i sig.


Viggo och goselefanten har precis vaknat.
 
Vi testar hoppgungan.

Hej Viggo!

När vi kom hem från mammafikat passade vi på att läsa lite om "Prästens lilla kråka".

Vår stora kille provsitter sittvagnen.


Näsfrida och goselefanten

Idag har vi en snorig liten kille här hemma. Egentligen har han vart lite snorig hela veckan men det är nu det har brutit ut verkar det som. Han var så täppt att han inte kunde suga på nappen och då är det inte roligt tycker Viggo Sjörs. Med denna anledning var jag till apoteket igår och köpte en nässug med det passande namnet "näsfrida". Mycket effektiv! Nu kan han använda sin älskade napp igen utan att få andnöd. När jag var till apoteket och frisören igår var Viggo hos Linn och Johan. Det hade gått jättebra att vara med moster och Johan en timme. De hade lekt och till slut hade Viggo somnat pang, bom på soffan. Så när jag kom tillbaka från frissan hittade jag en sovande bebis på Linns soffa så det var bara att vänta på att han skulle vakna innan vi gick hem. Blev sådär nöjd med frisörbesöket trots att hon bara tog topparna. Tycker alltid det är svårt innan man får till det som man vill ha det själv.

På eftermiddagen tog jag och Viggo bilen till Frölunda Torg. Trots att jag och Martin var i stan i helgen behövde vi kitta upp den lilla familjen inför kommande festligheter. Jag letade chinos till Martin i alla butiker på Frölunda Torg, tyvärr verkar det vara superpopulärt så jag hittade inte många alternativ. Till Viggo hittade jag däremot en liten jeansskjorta som han kan ha både på studenten, bröllopet, midsommar och på dopkalaset. Sen fick Viggo även välja en t-shirt själv, han valde mellan en rödrandig t-shirt med en tax på och en med kanelbullar på. Han valde den med taxen, ett bra val tycker mamman! 

Nu har vi också tagit krafttag mot nattmatningen här hemma. Det fungerar ju inte att han ska ha mat 4-5 gånger per natt. Enligt alla experter behöver de inte ens äta på natten, rent näringmässig, efter 3 månaders ålder. Så de senaste två kvällarna har vi verkligen proppat i honom mat varje 1,5 timme från klockan 16 tills att han går och lägger sig. Har även börjat introducera gröt på kvällen så att han ska bli lite mättare. Vidare kör vi hårt med att bara stoppa i nappen då han vaknar istället för att han ska ha mat när han egentligen inte är speciellt hungrig. För att han ska känna sig trygg i sängen har vi även börjat bädda ner honom med speldosenallen (som han verkar älska!) på ena sidan och gosefilt elefanten på andra sidan. Gjorde även en fuling, sprutade på lite av min parfym som jag har varje dag på goselefantfilten. Det får man nog inte göra enligt vissa experter men det verkar ju funka så va sjutton! Innan han ska sova gosar han in sig i elefantfilten så jag tror ju inte att han tar någon skada direkt!
Nu vaknade prinsen med en snorig näsa, dags att ta fram näsfrida igen!

RSS 2.0